top of page

Victor E. Frankl - Mégis mondj igent az életre! - Logoterápia dióhéjban

A " Mégis mondj igent az életre! - Logoterápia dióhéjban" egy mély és elgondolkodtató könyv, melyet Viktor E. Frankl, egy osztrák neurológus, pszichiáter és holokauszt-túlélő írt. A könyv posztumusz kiadású, és Frankl gondolatait foglalja magában az emberi lét, az értékkeresés és az emberi szellem erejének képességéről, legyőzve a legsúlyosabb körülményeket is.

A könyv Frankl személyes tapasztalataival kezdődik, ahogy fogolyként a náci koncentrációs táborban volt a második világháború idején. Az ő első kézből származó élményei segítették őt az egzisztenciális filozófia feltárásában. Annak ellenére, hogy elviselhetetlen szenvedéseket kellett átélnie, Frankl talált értelmet az életében, ami túlmutatott a koncentrációs táborok brutális valóságán. Ez az értelmezés, amit az egész könyv során kifejt, az egyén képességén alapul, hogy értelmet találjon az életében, függetlenül a külső körülményektől.

A könyv egyik központi témája Frankl logoterápia koncepciója, egy pszichoterápiás megközelítés. Alaptézise, hogy az elsődleges emberi hajtóerő az értelemkeresés. Frankl azt állítja, hogy az egyének szinte mindent elviselnek, ha van értelme és célja az életüknek. Tapasztalataira támaszkodva bemutatja, hogy az egyének megválaszthatják a hozzáállásukat szenvedésükhöz, megőrizve belső szabadságuk érzését.

A cím, " Mégis mondj igent az életre! - Logoterápia dióhéjban," összefoglalja Frankl életigenlő filozófiáját, még a látszólag leküzdhetetlen kihívásokkal szemben is. Hangsúlyozza a felelősségvállalás fontosságát az egyén életéért, a döntéshozatalért és az élet értelmének megtalálásáért.

Frankl írása szép, mélyen elgondolkodtató, és a pszichológiai meglátások, az egzisztenciális filozófia és a személyes tapasztalatok keverékéből merít. A narratíva egyszerre megrendítő és inspiráló, lenyűgöző perspektívát kínálva az olvasóknak az emberi rugalmasságra és az értelmes létezésre való törekvésre.


Bár néhányan talán nehezen érthetőnek találhatják a filozófiai és pszichológiai fogalmakat, a könyv világos fogalmazása széles közönség számára befogadhatóvá teszi. Frankl bölcsessége, mely a szenvedés kohójából származik, időtlen tanulságokat kínál, melyek túlnyúlnak a saját túlélése történelmi kontextusán.

Összességében a " Mégis mondj igent az életre! - Logoterápia dióhéjban " egy rendkívüli felfedező út az emberi szellem képességéről, hogy értelmet és célt találjon még a legelképesztőbb szenvedés közepette is. Viktor E. Frankl gondolatai, melyek a holokauszt túléléséből születtek, egy meggyőző nézetet kínálnak arról, hogyan mondhatunk "igent az életre" akármi is érjen minket. Ez a könyv bizonyítja az emberi akarat erejét és azt a képességet, hogy értelmet találjon a létezés legsötétebb zugaiban is.

 



37 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page