top of page

William MacAskill - Doing Good Better: Effective Altruism and a Radical New Way to Make a Difference

Frissítve: márc. 14.

*a könyv csak angolul jelent meg, így a cikkben az angol címet használom utalásként

Mi az az Altruizmus?

Az altruizmus az a cselekedet vagy magatartás, amely során az egyén másokért vagy mások javára tesz valamit, anélkül, hogy személyes hasznot remélne cserébe. Az altruista személy mások segítését vagy az általános közjó előmozdítását tekinti elsődleges céljának, és ezen keresztül kifejezi a mások iránti empátiát és gondoskodást. Az altruizmus eszköze lehet anyagi támogatás, önkéntes munka, empatikus viselkedés vagy más olyan tevékenység, amely segít másokat, anélkül, hogy az egyén személyes érdekei lennének a fókuszban. Az altruizmus kiemelkedően fontos társadalmi érték és az emberek számos kultúrában támogatják az önzetlen segítségnyújtást és az embertársaik iránti elkötelezettséget.

 

Ki William MacAskill?

William MacAskill egy skót filozófus és író, akit az hatékony altruizmus mozgalom egyik kulcsfigurájaként ismernek. 1987-ben született, és olyan témákban vált ismertté, mint a morális filozófia és a hatékony altruizmus. MacAskill a szegénység enyhítése érdekében tett hatékony intézkedések és cselekvések előmozdítását tűzte ki célul.

Leginkább "Doing Good Better" című könyvével vált ismertté, amelyben az hatékony altruizmus fontosságáról és alkalmazásáról beszél. Szoros kapcsolata van az Oxfordi Egyetemmel is, ahol filozófiát oktat. A hatékony altruizmus mozgalom keretében folytatott munkájával jelentős hatása van azokra, akik a társadalmi problémák hatékonyabb megoldásain gondolkodnak.

 

Miről szól a könyv?


William MacAskill "Doing Good Better" című könyve 2015-ben látott napvilágot, és a hatékony altruizmus koncepcióját terjeszti. A mozgalom arra ösztönzi az embereket, hogy ne csupán jó szándékaikat kövessék, hanem gondosan tervezett és stratégiai altruizmus segítségével tegyenek pozitív hatást a világra. A könyv alapvető állítása, hogy nem elegendő egyszerűen jót akarni tenni; az egyéneknek és szervezeteknek hatékonyan kellene maximalizálniuk pozitív befolyásukat ésszerű és bizonyítékokon alapuló döntések révén.

A könyv bevezeti a hatékony altruizmus fogalmát, amely magában foglalja a racionalitás és bizonyítékok alkalmazását annak megállapításához, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban befolyásolni a világot. MacAskill beszél azoknak az ügyeknek a fontosságáról, amelyek jelentős hatással bírnak, beavatkozások sikeres példáit mutatja be, és hangsúlyozza az egyének számára, hogy kritikusan értékeljék saját hozzájárulásukat annak érdekében, hogy valóban jelentős különbséget hozzanak létre a világban.

A könyv részletesen elemzi a malária megelőzésére szolgáló ágyhálók példáját, mint egy esettanulmányt, hogy kiemelje az hatékony altruizmus elveit. Az egyszerű és költséghatékony beavatkozásnak számító rovarirtószerekkel kezelt ágyhálók célja a malária terjedésének csökkentése. Ezenkívül az író megvizsgálja az ágyhálók költséghatékonyságát más beavatkozásokhoz képest és azt állítja, hogy a hálók terjesztése magas megtérülést eredményez (megmentett személyek száma / ráfordított dollár).

A könyv felfedi azt az elképzelést, hogy az egyének ne csak személyes érdekeik alapján válasszanak karriert, hanem az alapján, hogy mekkora pozitív hatást gyakorolhatnak. MacAskill bevezeti az "adományozás céljából való keresés" fogalmát, ahol az emberek magas jövedelemmel járó karriert választanak, hogy jelentős összeget adományozzanak hatékony jótékonysági célokra.

MacAskill megkérdőjelezi a hagyományos jótékonysági és filantrópiai megközelítéseket, és az ésszerűség és hatékonyság irányába terel, egy elemzőbb és eredményorientált szemléletmódot támogatva. A könyv arra ösztönzött engem, hogy kérdőjelezzem meg azokat a feltételezéseket, amelyek értékes változásnak számítanak, és gyakorlati útmutatást nyújt azzal kapcsolatban, hogyan lehet értékelni és kiválasztani azokat az ügyeket, amelyek összhangban vannak az egyéni értékeimmel és céljaimmal.

 

27 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page